March 8, 2018

BG Реалност в МатрицатаЗа последните няколко дни се наслушах на доста неща. Но някои от тях доста ме озадачих и не се стърпях да напиша мнение по въпроса.
Разбира се може тълкуванието да ми е грешно на това което ме озадачи от чутото през последните няколко дена.
Всеки си има право на собствено тълкуване и разбиране на нещата. Но ето аз как ги разбирам.

Когато по радиото взимаха интервю на българско медицинско лице завършило в Германия. И решило да продължи свтоята кариера в България.
Което погледнато от една страна е много добре, на фона на отрицателния прираст на населението. И липсата на специалисти. Но ме озадачи един от аргументите накарали младата лекарка да преустанови своето кариерно развитие в Германия и да се завърне в България.


Ами да когато си на работа, хората очакват от теб да дадеш необходимото. Но това е в Германия. Тук в България както знаем, не е нужно да се дава много и работата е песен.

Добре да речем, че съм просто много груб и краен. Което е вярно. Какво всъщност се е опитала да каже, но с не добре подбрани думи.
Всъщност имам позната, която е завършила медицина в Германия и е работила. Сега се е преместила, но не в България, в друга държава. Но нейния аргумент не е изискванията в Германия към лекарките.
Но така е, тя също разказа, че е лек лекарския живот. Но спомена, че чужденците не радват на много привилегии, като германските лекари.
Мисля, че това е иискала да каже и младата лекарка цитирана по-горе.

Добре, ще кажете какво пък, не е подбрала думите си. Но пък ние знам си, че у нас наистина има и хора които спът на работа. Това е тема която няма да ми стигне една статия да я опиша.

Какво други чух тези дни. Чух една българска известна песен от доста години. Което ме радва, че българска песен, с народни мотиви е известна сред поколенията. Зашото тази същата песен я чувам и на купоните на моята племенничка. 
"Бяла Роза" на Славка Калчева. Макара, че може и да не съвсем Българска.Чух я няколко пъти на 3 дневен патриотичен концерт. Няма лошо. Но защото само тази песен се пуска когато стане въпрос за модерна българска песен с народни фолклорни мотиви?
Зашото просто няма други добри като тази песен. Защо няма други добри като тази песен?
Защото е по-добре да се инвестира в други, за щастие български изпълнители. Които се радват на повече внимание. Особено, сред младите. Няма да споменавам имена. Всеки изпълнител има право да прави музиката която иска да прави.
Кънтри музиката е известна повече в Щатите от колкото другаде. Ако трябва да говорим, че "Бяла Роза" е фолклорна а не Поп музика, причина да не е популярна.
Съгласен съм, факт.

Но чух и нещо друго. Чух песен, която звучи хем като Поп музика, хем като Рок стил.
На Английски език. И познайте какво. Може би вече знаете. Изпълнявана от български музиканти.
Ще кажете да такива се появиха има много, които пеят не само на български, но и на чужд език, английски.

Дано тези изпълнители се оказа, че не създават музиката си в България. Както други български музиканти. А напротив. Създават българска музика на английски език в Англия, извън България.При интервю по радиото, един от членовете на групата, казва, че са заминали преди 2 години за Англия, защото имало условия да се развиват.

Значи тук в България няма условия. Или по-скоро няма условия за всички.

Да съгласен съм ако трябва да уборя тълкуването си. Нашата държава като населения, площ, иконимика и вътрешен пазар е малка. И не може да се развива абсолютно всичко.
Разбирам ако наистина просто музиката която всеки прави не е добре дошла на българския пазар за масовия потребител.
Макара, че малко или много Hayes & Y се радва на българкса публика. Но защото просто не се отделя повече внимание и на не толкова комерсиалните музиканти. Които имат артистично звучене и виждане извън българските разбирания на масовия потребител.
Защо Hayes & Y, са предпочели да бъдат живеят и творят извън България и биват акцентирани от BBC, а не в България от Канал 1 или която и да е друга телевизия.
Защо тези хора на живят в България и не правят свободно музика за чуждия пазар.

Ами така и аз съм още в България и работата ми е песен, но се опитвам да работя от тук за българския и международния пазар.

Оставам тълкуванията и коментарите на Вас, не ги щадете.

No comments:

Post a Comment