September 3, 2012

HP Folio 13 Тънкият лаптоп/the ultrathin laptop

Версия 1.1


След като Asus и Apple превзеха пазара на "малките" лаптопи (netbook), HP реши, че също може да се сражава с тях на пазара. След като HP преосмислиха обявяването, че се отказват от производство на компютри за крайни потребители. В началото на 2012 обявиха своя първи тънък преносим лаптоп, който ще се опита да заеме позиции на пазара за "тънки" лаптопи. Така 2012 Март месец HP Folio Модел 13, вече беше в България и имах възможността да го тествам.

Да тази статия трябва да я прочетете най-късно през Април месец, но за съжаление забавих ревюто на лаптопа поради ред причини. Просто се оказа, че другите проекти са с по-голям приоритет. Както и да е... ако вече сте прочели някое ревю за HP Foli 13, може да го сравните с моите впечатление от лаптопа в тази статия, както и последвал клип :)

Позволих си в повечето време да правя сравнение между HP Foliо и серията на Apple Macbook Аir. Макар и да става въпрос за друга операционна система, все пак и  Macbook Аir са лаптопи. Не става въпрос за сравнение на операционни системи и как работят с хардуера, а функционалността на самите лаптопи. Apple е и компанията наложила на пазара стандарта на тънките и леки лаптопи.Бизнес лаптоп или за ежедневна работа
Лаптопа е повече предназначен за офис нужди, но преспокойно ще можете да стартирате някоя друга игра. Но все пак не очаквайте производителност. Лаптопа е предназначен повече да ви дава мобилност от колкото някаква производителност за софтуери за графични или видео обработки, рендиране или програми с плаващи запетаи. Но съм сигурен, че успешно ще можете да стартирате Adobe Photoshop 5.5, както и да успеете да си свършите работа, стига да не ви трябва много оперативна памет (RAM). Лаптопа ви дава мобилност и позволява да го носите на всякъде с вас.

Размери и други данни
Алуминиевите корпуси станаха много модерни. Голям принос имат при охлаждането на лаптопите, както и на таблетите. Алуминия като метал има по-добро топлоотделяне от пластмасата. Чрез алуминиевия корпус се увеличава охлаждането на самия лаптоп, катко и увеличава живота на полупроводниковите елементи и на вентилаторите.
Лаптопа тежи по спецификация 1.5 кг., за сравнение, модела с най-високи характеристики и голям екран  на MacBookair на Apple, тежи 1.35 кг. по спецификация.
И така, тънък, тънък, колко да е тънък? По спецификация и по мои измервания, направени със сложни технически уреди, които се използват само в технологичните лаборатории, лаптопа е 1,80 см. Когато отворите дисплея, лаптопа става още по-тънък, около 1 см. :) Всъщност лалтопа е някъде 1,75 см, колкото е и Macbook Air.


Производителност
Ако все пак бихте искали да е и производителен, лаптопа може да бъде поръчан с допълнително RAM памет, в която някои приложения изискващи зареждането на библиотеки и различни файлове или просто за различни приложения заемащи огромно количество оперативна памет. Дори и някои поточни видия от интернет използват повече оперативна памет.
Доста добро взаимоотношение, между процесора, паметта и твърдия диск. Процесора Intel i5 Core, позволява на паметта да използва пълноценно скоростта на шината от 1333 MHz. SSD диска е в състояние да поеме read-write (четене-запис) заявките и да не натоварва I/O (input-output входно-изходните) процесите. Което гарантира бързия трансфер на данни между CPU, RAM и SSD. Което и гарантира бързата работа. Но това не означава, че има и голяма производителност. Производителността е друг критерий, който се определя от това цялостната работа на един компютър. В случая няма как да се сложи на такъв лаптоп високо производителна видео карата например, така, че да играете любимите си игри или да обработвате 2D или 3D изображения с програми използващи плаваща запетая. Както вече споменах по-горе.
Лаптопа има един SODIMM слот за памет, но не можах да получа допълнително информация, да ли на този слот е сложена паметта, с която върви или е свободен слот за допълнителна памет. До колкото от спецификацията може да се разбере слота поддържа до 4 GB памет. Вероятно е свободен (разширителен) слот за допълнително памет. Изхождам от възможността паметта която е заложена в лаптопа да е вградена в дънната платка, което вече става честа практика на производителите на лаптопи.

Дисплей
В последно време диодите, като източник на светлина, вече се наложиха и като източник на картина. Да наистина е революция, по отношение на консумация на електро-енергия. Лаптопа е с LED дисплей и огледална матрица. Наистина огледалната матрица, допринася за по-добро изображение (или поне създава илюзия), но за съжаление, при източник на задна светлина, огледалната матрица започва да си проличава недостатъците. Да не говорим, ако сте от хората които имат възможност да превърнат своя балкон или тераса в офиса. Тогава със сигурност огледалната матрица няма да ви се види толкова хубава. Все пак матрицата заложена в HP Folio сякаш има някои подобрения. Друг е въпроса, да ли размера има значение. Обсъждал съм с доста хора, ползващи портативни лаптоп, кой според тях е най-добрият размер дисплей за такива лаптопи. Оказва се, че 13 инча (диагонал) е размерът, който се дава като минимална стойност лаптоп. Лаптопи с 13 инча дисплеи са сравнително по компактни от тези с по-малък размер от 10~12 инча. HP са заложили точно на това. Компактен лаптоп, но и с подходящ за работа дисплей, със стандартна резолюция от 1366 x 768.

Батерия
Нещо доста интересно около този лаптоп е 9 часа работа на батерията. Което за лаптоп е наистина много. До колкото помня за момента Nokia предлагат netbook/booklet който по спецификация батерията издържа 11 часа. Това си е един цял работен ден. Батерията е 6 клетъчно, което говори за издържливостта.
По всичко личи, че HP искат да се преборят на пазара за "тънки" лаптопи. Но много имат много конкуренти, освен Apple, Samsung са вече здраво стъпили на пазара и също имат доста привърженици.

Дизайн
Доста изчистен дизайн. HP са постарали всичко да е в хармония. Цветовете на корпуса и клавиатурата са в отлична хармония, както и mouse pad-я който чудесно допълва хармонията с черния и ергономично гладка. Изчистения дизайн не натоварва и не отвлича вниманието на потребителя. IBM са едни от производителите които могат да бъдат еталон за изчистен дизайн на лаптопите си които произвеждат. Изчистени и хармонични детайли. HP Folio има същите изчистени и хармонични детайли.

Колко струва?
Базовата цена обявена от HP е около $999. За момента в България може да се намери за около 1800 лв. За сравнение обявената цена в страницата на Applie за най-скъпия Macbook Air е около $1499, най-евтиният, но с 11 инча дисплей Macbook Air е около $999.

Заслужава ли си?
Както писах и по-горе, лаптопа е бизнес ориентира. Което означава, че е съобразен с нуждите на хора занимаващите се бизнес. По точно офисна работа. Разбира се ако си търсите лаптоп и се чудите какво да си вземете, HP Folio 13 e алтернативно решение ако търсите мобилен лаптоп. Повечето малки лаптопи или PAD-ове са мобилни, но и не производително и с не възможности които ви дават PC/Laptop-ите. Все пак и лаптоп с батерия повече от 2 часа малко се среща макар и с развитието на технологиите.

Видео ревю

 

Допълнителни връзки
Официална страница
Спецификация
Подробна спецификация
Упътване

Следете публикацията, може да бъде променяна във времето с обновена информация.

No comments:

Post a Comment