February 3, 2012

Умните телефони, да ли са по умни от нас? Carirer IQ

Верися 1.0
english comming soon
С развитието на компютърните технологии, се развиха и клетъчните телефони. Или на нашенски казано GSM телефоните.От около 5 години на пазара се продават така наречените "умни телефони"  - smart phone. Значили, че това са умни телефони, по-умни от нас или, просто знаят какво мислим или знаят много? Тези въпроси може би не всички потребители на мобилни телефони ги занимават докато ги ползват или когато решават да станат притежатели на "умните телефони".

Защо са умни? Това обаче е въпрос на който е добре да се обръща внимание. Телефоните имат една основна функция - да свързват хората  "Connecting people", както е слогъна на един от най-големите производители на мобилните телефони (или поне беше, в момента изпитва криза), финладската фирма "NOKIA". Мобилните телефони са направени да ни предоставят възможността, да ссе свержеме с хората които искаме да осъществим гласова комуникация. По този начин ние печелим време. Мобилните телефони ни дават възможност за телефонни разговори в движение където и да сме, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието и може да го носите на всякъде. Не е ли страхотно!? 

Нека обаче да се върнем на въпроса, защо са умни? Мобилните телефони и въобще мобилните услуги се развиха толкова много, че вече не само можем да се чуваме, но и виждаме. Може би в най-скоро време, кой знае и какво още ще можем да правиме... Умните телефони (Smart Phones), не значи, че са по-умни от нас. Те са с повече възможности от другите стандартни мобилни телефони. Бихте могли да инсталирате програми аналог на компютърни програми, предназначени за мобилни устройства, даващи ви подобни възможности каквито бихте имали ако ползвате версиите на програмите за персонален компютър.  Вече се появиха и стандартни пакети от програми за умните телефони. Като например, връзки със социалните интернет мрежи: FaceBook, Skype, Tweeter. Бихте могли дори да свържете някои от тези умни телефони към голям дисплей и монитор или телевизор, благодарение на което наистина се превръщат в компютри.

"Умните телефони" ползват операционна система, работеща и управляваща телефона, както операционните системи на компютрите. В момента на пазара са се реализирали 3 операционни система за мобилни устройства: Symbian, Windows Mobile, Android. Тези операционни системи превръщат мобилните телефони в персонални компютри на които бихте могли да извършвате операции свързани с офис работа: създаване и редактиране на документи, заснемане на различни обекти като фотоапарат, да си проверите служебната или личната електронна поща, както и да изпратите електронна поща до ваши близки или до ваши бизнес партньори. Възможност за работа с различни видове файлове (files), четене на електронни книги (PDF). Възпроизвеждане на мултимедия (mp3, avi, mp2/4).
"Умните телефони". ви дават повече възможност за свързаност: Мобилна телефонна връзка, свързаност с различни устройства ползващи безжични връзки, като BluethoothWiFi (безжична компютърна мрежа) интернет връзка, GPRS (безжична, модемна връзка), 3G свързаност (високоскоростна GSM връзка), навигация (GPS/AGPS) от сателит или мобилните клетки на мобилният оператор. Може да добавим и всички други функции които ги имат и по обикновените телефони, но доста подобрени. Бихте могли да намерите пътя до място до което не сте ходили преди, благодарение на GPS навигациите, интегрирани в такива мобилни телефони.

Доста от умните телефони вече дори имат параметри като процесорна честота на работа (над 1 GHz работна честота на процесора, за сравнение, повечето процесори Atom работят на 1,6 GHz),  близка до се малките лаптопи - netbook, които ASUS пусна в производство и продажба първи. Процесорите за телефони и мобилни устройства се развиха до 2 и 4 ядра. Дисплеите на мобилните телефони достигнаха доста добри показатели. Висока резолюция на екрана (броя пиксели на квадратен инч, колкото повече, толкова по-добро качество на картината), възможност да не ползвате клавиатура, направо да пишете върху дисплея (технология "touch screen"). Както и нашумелите технологии, развити и интегрирани от Apple, жироскоп (G-Sensor) и акселерометър, позволяващи да картината на екрана да се завърта, вертикално и хоризонтално, улавяйки завъртането на вашата ръка и други.

Всичко това и още много други възможности само едно малко устройство побиращо се във вашата длан.

Какво обаче са това за мобилните оператори? Тези телефони се предлагат като промоцонални към различни пакетни планове за мобилни услуги на мобилните оператори. Всеки който има нужда от ткаъв телефон, но няма в наличност достатъчно пари за да си го закупи, съвсем спокойно би могъл да сключи договор към предпочитания мобилен оператор, като към месечната сметка доплаща и лизингова такса за един такъв умен телефон. Или подписвате договор за мобилна услуга и всъщото време имате възможност да вземете на лизинг и един нов мобилен телефон. Доста упростен лизинг, без да минавате през лизингови къщи и допълнилите документи и разправии. Печелите вие, печелят и мобилните оператори.

Кой всъщност печели? Да ли вие наистина спестявате време с улеснението което ви дават мобилните оператори? Или всъщност благодарение на такава маркетингва политика, мобилните оператори си продават услугите и стоката - 2 в 1. 

Сключвайки един такъв договор, вие се задължавате да плащате и ползвате телефона и услугите за срока определен от договора. Много е важно да помислите да ли наистина ви трябва такъв пакетен план за мобилни услуги и да ли наистина имате нужда от "умен телефон". 
Интересен факт е, че при закупуването на телефон на лизинг от мобилен оператор, телефона идва с настройки на оператора. Едно от първите неща които е добре да направите преди да стане телефона част от вашето ежедневие, е да му обърнете внимание и да се запознаето с неговите възможности, както и да прецените как да ги използвате. А един "умен телефон" доста лесно става неразделна част от ежедневието ви.

Добре е да порочетете досадните и вече минаващи 100 страници упътвания за мобилното устройство. Разбира се можете да пропуснете този момент, ако вече сте имали опит с такъв телефон или просто защото не ви се занимава да отделяте един ден в изочаване на възмовностите които може да ги научите в движение или сега не ви интерсуват. По-дбре не правете второто. Отделете един ден и разучете телефона подробно. Всяка негова въжмоност може да вие е полезна. А може дори да има и обратен ефект.

Подценявайки някоя от въжмостите на телефона, като например настройката на мобилен интернет, или настройката към интернет за дадено приложение включено в пакета от програми към телефона, би могло да ви увеличи сметката за мобилната услуга към мобилния оператор, двойно а дори повече. Пример за това, е ако ползвате порограма за GPS навгация и искате първо да си свалите карти, което можете да го направите свързвайки телефона към домашната или офис компютърна мрежа (или директно към компютър), която от своя страна е свързана към интернет, от където вашия телефон трябва да се свърже с интернет адрес на който се намират желаните от вас карти за навигация. Но в место това, вие решавате, че телефона, сам "някак си" или случйно е настроен за свързване към вашата мрежа, което е изключено, той всъщност със сигурност е настроен да ползва мобилния интернет, за който вие трябва да заплатите на използвано време или на количество информация свалена от интернет, ако нямате услуга включена към вашия план, мобилен интернет.

Carrier IQ
Какво е Carrier IQ? Този програмен продукт се развихри наскоро из социалните медии и търсачки (FB, YouTube,Google) като критерии за търсене на резултати. Carrier IQ е открит от немски инженер и специалист по компютърна сигурност. Той е засякъл Carrier IQ, скрит във неговия мобилен телефон (HTC). Самата програма не се намира при инсталираните, но е стартирана и заредена и може да се намери от управлението на стартираните програми и и процеси на телефона. Немския инженер е засякъл скрита активност на тази програма. Carrier IQ, засича и вписва в дневник (log), всяко едно действие извършено с телефона, всеки един клавиш, както и друга информация, пряко или косвено лични данни. В тази статия намесих този скандал, не с цел да ви насоча към конспирация, а да дам пример, както настройките и програмите инсталирани от мобилните оператори, могат понякога да се окажат с намерения за които потребителите не подозират. След кратко претърсване в интернет, се оказва, че Carrier IQ се инсталира по подразбиране в официалните инсталационни пакетни (rom, firmware), за мобилни устройства на мобилните оператори. В инсталационните пакети, разработени от 3-ти страни и свободно разпространявани, Carrier IQ не фигурира. 

Всъщност  е официален програмен продукт. Поне има официално интернет страница :). От това което пише там, е че този програмен продукт, за следене на поведението на мобилни устройства е с цел подобряване работата и надеждността, на програмните продукти и самия телефон като технология. Все пак наистина е добре нещата да бъдат подобряване и развивани. Добре е обаче и да не остават потребителите в неведение за нещата които се случват в сянка.

Тъй като тази статия стана прекалено голяма и не подходяща за четене в малки офис почивки, накратко ще обобщя.

Smart phone-ите вече навлязоха много в нашия живот. Добре е човек преди да реши да използва такъв телефон, да се запознае с тези продукти в по-големи подробности. Да избере правилния модел, на който ще използва със сигурност поне 60 % от възможностите му. . Когато закупите телефон тип Smart phone е добре да се запознаете с него поне на 70% и да разберете колкото се може повече за технологиите и програмните продукти включени в него и да ли може да инсталирате свободни програми.

Относно Carrier IQ, не знам да ли това не е една реклама. Най-добрата реклама е антирекламата. Изгледайте видеото на немския инженер и преценете сами :)No comments:

Post a Comment