August 1, 2011

Windows 7 малко трикове


Попаднах на интересни материали в интернет за трикове в навигацията в Windows 7. Реших да напиша статия за тях. Тези трикове може да ви спестят кликания с мишката и биха ви помогнали за бърза подредба на прозорците. Доста са полезни за хора които често им се налага да правят презентации използвайки допълнителн монитор или проектор. Добре е бързо да могат да управляват отворените прозорци на екраната, така че да не се получава досадно местене на едни прозорци от единия монитор на други или да се окаже на покас конфиденциална информация.
Искам само да се възползвам и да вмъкан, че не съм поствал от дълго време нова публикация. В момента работа върху серия по-голями публикации, които ще бъдат в помощ за хората които биха искали да си поддържат и поправят сами своите компютри :)

Легенда:
WK - Windows клавиш


1. Разлистване между прозорците на програмите. Ако сте стартирали няколко документа или други файлове, които са отворени в една и съща програма, например Word или Notepad. Можете много лесно да разлиствате различните файлове, без да е нужно да ги оголемявате и свивате. Просто натиснете и задръжте Ctrl клавиша от клавиятурата, докато кликате върху иконата на стартирания Word. Ще започнат да сменят на екрана всички отворени файлове, след всеки клик.

2. Оправете течението създало се от отворени прозорциWindows 7 ви позволява да управлявате лесно многото отворени прозорци. Можете да ги закачате на една страната на монитора в не пълен размер или да ги увеличавате и маналявате в размера им. Хванете прозореца на който и да е файл или програма и го завалачете до едната или другата страна на монитора. Прозореца ща се оразмери по дължината на височината и ще заеме половината от дължината на монитора. Също може да направите като два пъти щракнете с мишката върху заглавната лента на прозореца, но върху въшния край, по този начин прозореца ще се оразмери по височината запазвайки ширината.
За улеснение можете да използвате следните клавишни комбинации:
WK+лява стрелка и WK+дясна стрелка - закача за едната половина на екрана
WK+горна стралка и WK+долна стрелка - увеличаване и свиване на прозореца
WK+Shift+горна стралка и WK+Shift+долна стрелка - увеличаване и възстановявне на височината на прозореца

3. Проектирайте своите презентации на проектро или допълнителен монитор. За всички които им се налага да водат презентации на проектори или допълнителни монитори. В Windows 7 имате възможност за бързо превключване между вашия монитор и проектора или допълнителния монитор. Просто натиснете клавишната комбинация WK+P и ще ви се появи опции с комбинациите  (displayswitch.exe) между устройствата. Чрез натискане на стрелките от клавиатурата или повторно клавишната комбинация WK+P, вие функцията на всеки един от диспейите - доблиран, допълнителен или само външен.

4. Много-мониторова системаWindows 7 прави удебно използването на няколко монитора на един компютър. Работейки на компютър с  повече от един монитор използвайте клавишната комбинация WK+Shift+лява или дясна стрелка за да местите активния прозорец от единия монитор на другия, запазвайки размера на прозореца.

5. Поглед от въздуха на работния плод. Ако сте отоврили много на брой прозорци на Explorer, Word и други. И искате бързо и лесно да достъпите своя работен плод, можете да го направите без да свивате всички прозорци един по един. Има едно малко правоъгълниче на Taskbar-а. Натискайки го ще направите бърз поглед върху работния плод, като можете да отоврите документ от там или да стартирате програма. Този трик можете да го постигнете и с клавишната  комбинация от WK+Space.

6. Подредете хауса. Ако сте отворили много прозорци и се е създал хаус, а искате да работите само с един файл (един прозорец), натискайки клавишната комбинация WK+Home, ще свие всички неактивни прозорци. Повтаряйки клавишната комбинация, ще изведе всички свити прозорци в техните нормално размери.

7. Подменящи се картинки. Ако исакте често да сменяте вашия wallpaper на работен плод, можете да зададете настройка за смяна на картинката за wallpaper през определено време. В настройките за wallpaper, Windows 7 има настройка за сменяне на картините през определено време. За да зададете на Windows 7 да сменя картините, с мишката щракнете с десния бутон върху работния плод, след това от контекстното меню изберете Personalize след това изберете Desktop Background. Имате възможности като да изберете от коя папка Windows 7 да взима картини за wallpaper, както и до каква степен да се показват на работния плод. Може да настроите картините от папката да се показват в последователен ред или разбъркано. За тези и други настройки можете да гледате видео урока от тази буликация или във видео канала.

8. Изчислете различни стойности. В Windows 7 дори добре познатия калкулатор е променен с допълнителни възможности, които биха ви спестили време. Стартият калкулатор както и преди изчислява в различни модове - стандартен, научне. Но вече можете дори да преобразувате едни стойности в други. Вече имате възможност да преобразувате температура, тегло, площ или време от една в друга стойност. За още по-голямо улеснение има готови шаблони за пробег, лизингова или ипотекна оценка.

9. Windows 7 принтира умно. Не се притеснявайте ако имате инсталиране няколко принтера на вашия компютър и някои от тхя са достъпни само на работа или у дома. Не е нужно да се притеснявате от настройка на принтера по подразбиране. Windows 7 ще разбере кой от всичките принтери е достъпен.

10. Разклати добре! Като магически трик, разклатете който прозорец искате да ви остане като основен, а другите свийте в Taskbar-а. Хванете активния прозорец, разклатете го добре наляво и дясно и всички неактивни прозорци ще се свият в Taskbar-а. Ако го разклатите отново, отново всички неактивни прозорци ще си върнат размера на екрана.

11. Подредете работния плод. Винаги може автоматично да зададете нареждането на иконите на работния плод, като от конекстното меню изберете "Sort By". Сега в Windows 7 можете още по-лесно да зададете автоматично да се нареждат според вашите настройки, натискайки кклавиша F5.

12. Малките хитрнки на десния бутон. С десния бутон на мишката щраквайки върху различни места, можете да извадите различни контекстни менюта. Ето и някои от тях:
  • Щракнете с десния бутон върху където и да е на вашия работен плод и ще можете да смените резолюцията на вашия монитор
  • Щракнете с десния бутон на мишката върху някоя от иконите на Taskbar-a и след това можете да я разкачите от там
  • Щракнете върху иконата на Eplorer-а с десния бутон на мишката от Taskbar-а и ще ви се появат в контекстно меню и ше ви се появи в списък най-посещаваните от вас места

13. Направете голямо разкрите. Windows 7 подразбиране скрива дисковете във вашия компютър които са празни, т.е. с незаето дисково пространство. Отоворете Computer > натиснете клавиша Alt  за да ви се появи лентата с инструменти > Изберете Folder View > View секцията > от маркирайте от списъка "Hide empty drives in the Computer folder".
14. Ако прекалявате със седенето пред монитора или работите без да ставате на работа, можете да си направите планирана задача (Schedule Task), който да ви напомня от време на време, че е добре да отделяте погледа от монитора. Отидете в Control Panel (Start > Control Panel) > влезнете в System and Security > след това в Administrative Tools > Изберете Task Schedule. Ще ви се отвори панела за създадаване на планирани задачи.

No comments:

Post a Comment