February 12, 2011

Windows 2008 virtual lab - виртуална лаборатория

Версия:1.1
След като се разрових в интернет страницата на Microsoft търсеки нови add-ons, plug-ins, updates, tools, попаднах на нещо много интересно. Намерих нещо което мисля, че е полезн за хората които искат да задълбочат знанията си по Windows администриране. Всеки който се е насочил към администриране по Windows 2008 Server, може да се възползва от пуснатата за свободна упортеба виртуална лаборатория на Windows 2008 Server. 
Какво представлява тази виртуална лаборатория и какво ви дава?
Лаборатарията е разработена на принципа на заданеие което вие трябва да изпълните използвайки възможностите на съсрвърната операционна сиситема на Microsoft Windows 2008 Server. Виртуалната лаборатория е базирана на виртуални сървъри (базирани на Hyper-V, както и на cloud computing технологията), на които вие имате напълно безплатно да научите повече за съсрвърната операциона система. Изпълнявайки задачите от виртуалната лаборатория вие научавате за възможностите на операционната система.

Заданията на виртуалната лаборатория са Task-ове базирани на scenario's (сценарий), за дадена ситуация, което може да срещнете при изграждането, конфигурирането, поддръжката на компютърна инфраструктура базирана на Windows 2008 Server Standard/R2.
В някои от заданията на виртуалната лаборатория има дори задачи които трябва да се изпълнят с бъзмовжностите на друга доста използвана технология в корпоративните мрежи, платформата за отдалечен достъп Citrix.

И така всеки който иска да научи нещо повече за сървърната операциона система на Microsoft Windows 2008 Server, може да отвоти линка по-долу да избере някое от заданията и следвайки инструкциите да изпълни задачите, които са базирани на сценарий които можете да срещнете при администриране на Windows 2008 Server системи. За съжаление, има време за което трябва да се изпълни всяка една задача. Някои от заданията изискват да се впишете в мрежата на Microsoft. Което означава, че трябва да имате предварително съсздаден профил или да си направите такъв. Донякаде самата виртуална лаборатория прилича на игра в която трябва да извършите определени мисии.
Направи малък видео клип screen capture на виртуалната лаборатория, обработен от sashomedia от което може да добиете представа за виртуалната лаборатория.
Е надявам се да се забавлявате с виртуалната лаборатория и да научите нещо пошече за сървърната операционната сиситема MS Windows 2008 Server! Или с две думи казано нещо като test drive.

Връзка към виртуалната лаборатория

Още нещо от Microsoft което се разпространява безплатно за потребителите. Плакати на структурата на по-важните компоненти на Windows Server 2008 R2. Можете да ти свалите като PDF документи и след това да ти разпечатате. Тези плакати ви дават с възможност с един погледа да си припомните как функционират сървърните роли на Windows Server 2008 R2, като например: Active Directory, DNS, DHCP, Clustering и други, както и тяхната връзка помежду си.
По надолу ще намерите връзки за сваляне pdf документите, добавил съм и още няколко които също могат да ви бъдат полезни. Ако искате да научите повече за плакатите и кой ги направи, можете да последвате тази връзка към видео интервю със създателя на плакатите.
No comments:

Post a Comment