May 11, 2010

Super computer! Или представяне на една геймърска конфигурация в комбинация от AMD и NVIDIA.

    В тази публикация ще ви представя една компютърна конфигурация която сглобих за един приятел който е антосиаст на overclocking и мощни Desktop компютри. Ще представя конфигурация предназначена за игри които изискват висока производителност. Самите компоненти за конфигурацията са подбирани с тази цел. Като цена не е най-скъпата, нито повечето от компонентите вече не са най-актуалните. Но първите впечатления и резултати се доближават до актуални високо бюджетни конфигурации. В тази конфигурация е съчетана отдавна забравена комбинация от процесор AMD и видео процесор NVIDIA. Преди няколко години това беше най-желаната комбинация за геймърски машини. Доста от себеуважавъщите геймъри използваха конфигурации в съчетание точно на тези две марки, макар и Intel да предлагаха на пазара добри процесори, както и ATI все още не бяха купени от AMD  предлагаха конкурентни видео чипсети. Но от както AMD купиха ATI, дъната с AMD чипсет вече са предназначени предимно само за графични решения с ATI видео чипсети. И така да не ви карам повече да се чудите какво представлява конфигурацията, ето и списъка с компонентите участващи в изграждането на компютъра:


VGA:  2 x Palit GTX 260 Sonic
CASE: ASUS TA-M1
Monitor: LG LCD W2486L



  Първите впечатления които установих след като сглобих компютъра е, че не ми отне много много време и нямаше неясни работи, кое къде се слага, къде се включва, как се захваща. Ще започна с кутията която е на Asus. Кутията е АТХ формат с решетъчни странични капаци, преден панел и част от горната част на шасито. Кутията върви с допълнителни вентилатори: един светещ в синя светлина, на предния палнел при периферията, още един на задната страна и два на страничния сервизен панел, също светещи. Благодарение на тези елементи се подпомага охлаждането на вътрешния въздушен поток и поддържане на добра работна температура. Кутията има захващащи, безвинтови, закрепващи елементи за периферни устройства като HDD, CD/DVD или Floppy. Има преден панел, предназначен за Floppy, който също е решетъчен. Кабелите за предния панел, които са за изводи като 1394, USB и аудио жакове за слушалки и микрофон, са добре събрани в различни снопове и надписани за улеснение и аранжиране, и включването им към MainBoard-а. Всичко това е в съчетание от преобладаващи черен цвят и сив за шасито и периферните кабели. Мястото за захранването е в стандартната горна част на шасито. Кутията се продава без захранване, тъй като вероятно се предполага, че захранването ще се избира според изискванията на конфигурацията, както е в случая трябва да е SLI сертифицирано за по голяма надеждност и производителност. Asus ТА-М1 има ергономичен дизайн и много добра въздушна проводимост. Всичко това е в съчетание от безвинтови захващания за различните компоненти (като видео, аудио или мрежова - карти). Добре обозначени и със съобразена дължина на кабелите за външните изводи. Изчистен дизайн на кутията с допълнителни решетъчни елементи които придават ергономичност и допринасят за охлаждането на вътрешната температура на компютъра. Според мен кутията отговаря на доста от изискванията за компютър с висок бюджет.

   Дънната платка е модел на ASUS от тази година. Модела има най-важните периферии: АМ3 socket, nForce SLI 750а, 4 x DDR3, 2 x PCI-E x 16 (SLI x 8), 2 x PCI 2.0, 1 x mini PCI, 8 adio chanel, 8+1 phase и още много други нови технологии, като CoreUnlock, които се залагат в новите модели ( произведени и пуснати в продажба след средата на 2009 година) дънните платки. Не е най-актуален модела, но има необходимите технологии за конфигурацията. Новите дънна вече поддържат DDR3 triple chanel, т.е. три-канална памет. Към окомплектовката на дъното върви SLI хардуерен мост, което спестява неудобството при липса на такъв в окомплектовката на прилежаща видео карта. Дъното няма доста глезотии, което може би, би допринесло до известна стабилност на работата и производителността му. 

   Процесора или сърцето на системата е най-добрия от серията PHENOM II на AMD: Phenom II, 4 Core, 965, BlackEdition. Това е най-добрия процесор преди Phenom II X 6 на AMD. Процесора    Phenom II x 4, работи на 3.4 GHz при начална настройка който е на АМ3 socket, с cache L2 - 2MB, cache L3 - 6MB, 45nm технология, 125W консумация. Процесора е един от най-мощните на AMD на пазара в момента, също така цена/производителност за сега са оправдани. 

      Комплекта памет Kingston HyperX 3 x 1GB/1600MHz е един от overclock моделите на Kingston, който се вписва цветово доста добре към останълите компоненти. :) Като за начало паметта се открива на доста добра честота на шината - 1333MHz, без допълнителни настройки в BIOS-а. Това за сега задоволява доста нуждите на системата като цяло, за нейната работа. Но да не забравяме, че все пак работната честота на шината, зависи както от дъното, паметта, така и от процесора.
Направен upgrade: 4 x 4GB/1600MHz Kingston HyperX.


   PALIT GTX 260 SONIC (896). Това са двете неща, които в конфигурацията допринасят за намекa на мощен компютър. Този модел на Palit с NVIDA 260 GPU, не е последния който е излязъл на пазара от NVIDA, не е и вече толкова актуален. Това е един от средно бюджетните SLI сертифициръни от NVIDIA GPU, които оправдават цена/производителност. Също така съпоставките й направени в страницата на GPUReview с други видео карти от този клас, одоблетворявът желанията. Това GPU на NVIDIA се предлага и с 1792MB памет. Видео картите са покрити с цялостен меден радиатор, който заема втори слот на шасито за изхождане на топлината на радиаторите от двата на брой вентилатора на видео картата.
Отделно видеокартата е покрита с пластмасов корпус над радиатора което е типично за видеокарти от такъв клас. Известна доза несигурност има относно закрепването към шасито. Фабричният софтуер който върви на носител към окомплектовката на видеокартата, сработи правилно за Windows 7, с включване на SLI режима. Ето едно ревю на видео картата от www.guru3d.com

   Харддисковото устройство е стандартен HITACHI Desktar 160GB 7200 prm SATA, който отдавна е стандартен за всеки непрофесионален компютър. За съжаление дъното не поддържа SATA3. Като за начало е достатъчен за пространство, само за операционната система и прилежащ софтуер.

   И захранването което е задвижващата сила на всички компоненти. При избор на захранващ блок наистина трябва да се обърне внимание за конфигурация от такъв калибър. В интернет страницата на ASUS има калкулатор за консумацията на електроенергия на компоненитите, който може да ви помогне при избор на захранване.
   FORTRON EVEREST 1010W е модела който се грижи за захранване с електрическия ток на компонентите в конфигурацията. Захранването на FORTRON e SLI сертифициръна, което беше главна характеристика при избора за захранващ блок. Другото което е изходната мощ която осигурява. Само процесора изисква 125W, видеокартите по 200W всяко, което прави 525W като за начало. Модела EVEREST 1010W е с аранжиращи захранващи кабели. Кабелите които достигат до компонентите и захранват с електричество, могат да бъдат добавяни или намалявани като количество. Този тип захранвания улесняват доста подредбата им в кутията, както и намалява излишъка от кабели, който може да се създаде. Захранвънето предлага и светлинни ефекти, които се допълват отлично към цветовете на кутията и компонентите на конфигурацията.

   Мониторът е черешкъта на сладоледа. Обикновенно това най-малко обновяваната периферия към една компютър. Вече цените на TFT/LCD/LED мониторите е доста достъпни. С един 19" или 22" е окомплектован всеки нов компютър. На пазара вече има LED монитори, които са по-тънки от TFT/LCD, имат по-малка консумация на електричество, както и поддържат по-голям контраст на картината. Монитора LG W2486L, допълва компютър. Монитора има елегантен и ергономичен дизайн. Черния му цвят и преливането на черен в червен цвят на стойката, се допълват отлично с черния цвят на кутията на компютъра. Монитора има доста функции за изображението, като F-Engine, има възможност да променя светлината в зависимост от това какво правите в момента да ли разглеждате страници в интернет или гледате филм, или пък си работите с документи. Монитора има 3 различни видео изход:а D-SUB, DV-I, HDMI, както и аудио извод. Макар и нов модел, LED  мониторите все още не са много подходящи за работа с изображение, обработка на графичен дизайн или подобен вид работа. Когато гледате монитора на нивото на вашите очи, картината изглежда нормална, но ако промените ъгъла спрямо монитора, се получават затъмнявания в горния край и осветлявания в долния край или обратното в зависимост да ли го гледате по-отгоре, или по-отдолу.


   След като се сглобиха всички по-горе описани компоненти и всичко се свърза, и след първото прописукване на BIOS "beeper-а", завъртяха се и светнаха вентилаторите, изгря монитора със наличните инструкции за достъп до BIOS-а, логото на ASUS  и съответно информация за хардуера. След бърз преглед на BIOS-а и малки настройки и инсталиране на операционната система (Windows 7 64 bit), и служебния софтуер за прилежащия хардуер, си позволих да направа тест с играта Unreal Tournament 3. Инсталирах я, настроих всички видео настройки до максимално, затаих дъх и страртиръх играта. Тази игра съм я подкарвал на  малко по-стар компютър с Intel Pentium 4 на 2.8 GHz, 2GB  DDR и една от новите карти на AGP слот, които SAPPHIIR пуснаха в продажба с 3600 ATI GPU и 512 MB GDDR3 памет. Играта вървеше на пълни видео настройки, но с ниска резолюция - 600 x 800. На някои нива от играта, се усещаше забавяне, също така при по-голям брой на ботове, нямаляваха обрботваните фрейми (fps).
   След като се зареди играта в първите 5 секунди не забелязах кой знае каква разлика. В следващите обаче забелязах, че движенията са доста по-плавни, от гледна точна на first person,  а така времето за реакция се увеличава от съпоставката ми със споменатата конфигурация по-горе. Всичко изглеждаше доста кристално. Имаше ефекти които на пръв поглед поглед не бяха значими, но допълваха основните. Просто самия начин на игра стана много по лек. Монитора също допринасяше за качеството на картината. Fraps отчете 60 fps, което според мен е добър резултат. Като се има предвид, че Record Demo опцията беше включена. Опитах и и запис по време на игра с Fraps, което сваляше до около 30-40 fps. Играта наистина придоби тази визия която може да видите от screen shot-а в пълен размер по-горе.

За сега тези резултати наистина оправдават очакванията. Но тепърва предстоят истински тестове, за които мисля да публикувам нови публикации.

      Поредната игра която въври също доста задоволително е BATTLEFIELD Bad Company 2. Компютъра се спрява според мен чусно и с тази игра. Това е сравнително чисто нова игра, дата на издаване в света беше през Март 2010. Тази игра си е истински тест за компютъра. Може би да не е най-взискателната ( в което всъщнст не съм сигурно, но може би Crysis 2, ще изисква сериозни компютри които да я поддържат) въври наистина впечатляващо.  Резултати които позваше Fraps  ми харесаха доста, между 25 и 35 fps. Резултатите са при пълни на настройки на High, Anisotropic x 16Q, Anti-aliasing x 2 при резолюция 1980 x 1080. Фреймите не се задържат същите пи запис със Fraps. Докато записвах, на места спадаха до 15 fps, това се случваше при по-повече обекти. Нещото което ми стана интересно е, че при по-голяма резолюция лагът всъщност не беше толкова видим.

 
        SPLIT SECOND е игра в която се превръщате в автомобилен състезател - каскадьор. В играта осношно е наблегнато на кино ефектите, които сте виждали и по екшън филмите наситени с каскади и експлозии. Всъщност през цялото време вие сте в телевизионно шоу за съсързани с коли в които има малко по различни прави от останалите автомобилни състезанипя - можте да зривявате вашите съперници или да изгубат контрол над автомобила си от заобикалящите, писта, сгради или други съуражения и предмети. Всичко това не се случва случайно е предизвикано от ваяата намеса. Тази игра се възпоризвежда чудесно от конфигурацията. Видео настройките обаяе не са на VeryHigh, които всъщност са стойностите за най-добра графика на играта. Конфигурацията дава резулатати 30 fps, постоянни, на видео настройки - High с включен V-sync. С тези стойности на видеото, играта върви гладко, без никакво забавяне с резолюция 1920 х 1080.


CRYSIS 2 Demo е поредната игра която тества производителността на компютъра. На 1 Март е пусната за свободно ползване демонстрационната версия на CRYSIS 2. Демонстрационната версия може да се играе в multiplayer в интернет свободно. CRYTEC изглежда искат да ни зарибят с предстоящата 2 версия на играта, която се водеше с една от най-добрите графики. Конфигурацията показа доста добри, резултати от тест. Играта върви с пълни графични настройки (hardcore resolution 1920 x 1080) с 35-50 fps. С тези фрейми играта бива играна съвсем нормално. Можете да изгледате клипчето предоставено от YouTub канал SASHOMEDIA

.




       Един от най-използваните софтуерни тестове за производителност на компютри е 3DMark. Чрез него може да тествате производителността своя компютър. Разбира се има и други софтуери за така наречению benchmark. И както се сещате реяих да направя тест и тази конфигурация. Тази конфигурация се справи задоволително с тестовете на 3DMark. Резултът е за машина с около три пъти по-ниска производителност от тази която е отчетена в сайта на Futuremark  през април месец. Както споменах и по-горе в статията, компонентите участващи в конфигурацията не са най-новите модели нито пък конфигурацията представлява най-оптималното, което може да сглоби като компютър с това което има на пазара. Но представлява една истинска геймърска конфигурация - мощен процесор, бърза памет, мощни видео карти и монитор за добра реализация на картината.


     Също така предлагам, че потребителите, които ползват Windows Vist / 7 са добре запознати с Windows Rate Index. Това бенчмарк на  Windows, който дова резулати за производителността на компютъра, като за оценка взима най-ниския показател от компонентите участващи в резултата. Windows Rate Index дава резултат базиран на калкулациите на процесора, производителността на оперативната памет, поддържаните графични допълнению на Windows, 3D производителността на компютъра (видео процесора) и трансфера на данни на твърдия диск. Всеки от тези компоненти дава резултати от скала в която най- високата стойност е 7,9

2 comments:

 1. Ихх бе значиии...

  Определено има по-актуални конфигурации, а и не си посочил въпросната 'разумна цена'.
  За дъното, процесора, захранването, паметта и кутията няма да коментирам. Явно си разбираш.

  НО:

  Какъв е тоя HDD 160 Gb ...??? Пич, преди година и половина си взех комп с 500 Гб HDD и сега са ми малко.
  Не мисля, че PALIT е добро решение за сглобка на видеокарта. Виж, напр. SAPPHIRE е друга работа... ама те пък правят ATI-та. Е... няма пълно щастие.
  Монитора е ОК. Аз съм с такъв в момента и кърти мивки.

  ..............

  Аре ся бегай от тука да работиш.

  ReplyDelete
 2. До Paolit0

  "Разумната" цена за която говориш, не бих казал, че има такава. Но може да спомена колко е крайната цена на тази конфигурация, пък от тука нататък си прави заключения коя е "разумна" цена и коя не.
  Цената на конфигурация е 2200 лв. Като всички компоненти са закупувание от Most Computer, където цените са едни от най-ниските (не винаги за крайни клиенти, тъй като те са директен вносител и работят с фирми дистрибутори). Цената на компонентите варира от тази която съм посочил в зависимост от къде ще са закупени компонентите и да ли плащането е в брой или може би на разсрочено плащане (лизинг).
  Относно HDD, за конфигурацията, в началото бях пропуснал да спомена, че този е само за операционната система и мисля, е достатъчен. Иначе към конфигурацията ще се добави по-голям, но това вече си е избор на потребителя който я ползва.
  PALIT или SAPPHIRE, не съм пристрастен, но това което предлаг PALIT, като видео карти от този клас ми допадна и отговаря на очакванията.

  ReplyDelete